Το χωριό μας

 

Ο οικισμός βρίσκεται χτισμένος σε λοφώδη περιοχή, εκεί όπου τα Πιέρια εμφανίζουν την πιό κοντινή προς το Θερμαϊκό απόληξή τους.
Το υψόμετρο ξενικά στο χαμηλότερο μέρος, στην περιοχή των Πλωρίων (πυλωρός), από τα 280 μέτρα περίπου για να προσεγγίσει τα 400, στο ψηλότερο, στην περιοχή της Φούντας. Περιβάλλεται από βαθιές χαράδρες - ρεματιές, θέση οχυρή και δυσπρόσιτη, για τα δεδομένα των παρελθόντων αιώνων.
Αυτό το φυσικό αμυντικό πλεονέκτημα, σε συνδυασμό με το άριστο - υγιεινό κλίμα του είναι που ανέκαθεν καθιστούσε τον τόπο το σημαντικότερο κεφαλοχώρι της βόρειας Πιερίας.

Παρά το σχετικά χαμηλό υψόμετρο το κλίμα έχει έντονα χαρακτηριστικά των βουνών, και αυτό οφείλεται σε μικροκλιματικές συνθήκες και πιο ειδικά σε ένα νότιο αέριο ρεύμα που προέρχεται από τον Ολυμπο, Λυμπίσια το λέγαν οι παλιοί.
Χάρις σ' αυτό οι χειμώνες, είτε φυσάει βοριάς είτε νοτιάς, είναι ψυχροί, τα δε καλοκαίρια δροσερά. Ακόμα και τα απογεύματα του Αυγούστου όσοι πάνε βόλτα στον Παυσίλυπο έχουν μαζί τους ζακέτα.

 

 

Η ζωή μας στο Χωριό

 

Ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα η γεωργία αποτελεί την κύρια απασχόληση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού του Κολινδρού.Κυριαρχούν οι καλλιέργειες των σιτηρών, του καπνού και των οπωρικών,από τα οποία φημισμένα είναι τα κεράσια.
Στο δευτερογενή Τομέα και στο μητρώο του Επιμελητηρίου Πιερίας είναι καταχωρημένες 41 βιοτεχνικές επιχειρήσεις . Στο βιομηχανικό κλάδο ανήκει μόνο μια επιχείρηση, η οποία κατασκευάζει ηλεκτρονικές συσκευές και συσκευές φωτισμού. Με τις κατασκευές επίσης ασχολούνται και μερικές επιχειρήσεις που λόγω του μεγέθους τους κατατάσσονται στην κατηγορία της βιοτεχνίας.
Στο Τριτογενή Τομέα - Τουρισμό λειτουργούν περίπου 120 επιχειρήσεις. Όσον αφορά τον τουρισμό, ο Κολινδρός διαθέτει ξενοδοχειακή υποδομή που περιορίζεται στο ξενοδοχείο «Πιερίδες Μούσες» δυναμικότητας 50 κλινών και επίσης στο Ξενώνα «Παυσίλυπος», δυναμικότητας 14 κλινών.
Ο Κολινδρός όμως διαθέτει αξιόλογους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και προϋποθέσεις τα οποία μπορούν να τον καταστήσουν πόλο αγροτουριστικής έλξης. Πρωτίστως, ο οικισμός του Κολινδρού είναι μια ιστορική κωμόπολη που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα παραδοσιακά του χαρακτηριστικά, τόσο όσον αφορά τον ιστό όσο και το κτιριακό του απόθεμα. Εξίσου σημαντική είναι η αισθητική αξία του τοπίου που χαρακτηρίζεται από πολυμορφία, έντονο ανάγλυφο, αρμονική συνύπαρξη των καλλιεργειών και των καλυμμένων εκτάσεων και χωρίς να έχει υποστεί αλλοιώσεις από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
Ο Κολινδρός και η ευρύτερη περιοχή αποτελούν την εναλλακτική επιλογή, σε σχέση με την θάλασσα, και πόλο έλξης για να περάσει κανείς όμορφα ένα Σαββατοκύριακο, τις ημέρες των γιορτών και των διακοπών του, μακρυά απ' όσα επιβάλλει ο συρμός της καθημερινότητας.

Η επίσκεψη σ' αυτά τα μέρη αποτελεί πραγματική διέξοδο, για να χαλαρώσει κανείς από τους ρυθμούς της ζωής, να αποθέσει την ένταση της βιοτικής μέριμνας και να ανανεώσει τις δυνάμεις του. Τέλος ο επισκέπτης με ορμητήριο τον Κολινδρό μπορεί να αναζητήσει και άλλες λυτρωτικές διαφυγές από την Καστανιά και τα Ρυάκια ίσαμε τη Βεργίνα και τη Βέροια. Το εσωτερικό δημοτικό οδικό δίκτυο και το διανομαρχιακό Πιερίας- Ημαθίας προσφέρονται για τέτοιου είδους διαδρομές μέσα από τα κατάφυτα Πιέρια. Έτσι θα βρει κανείς την ψυχική επανασύνδεση του με το ήρεμο και ανόθευτο τοπίο.

Κολινδρός 1965

 

Δημοτική Ενότητα Κολινδρού


Δημοτική Κοινότητα Κολινδρού (3.032)
Ο Κολινδρός (2.822)
Τα
Παλιάμπελα (210)
Τοπική Κοινότητα Καστανέας -- η Καστανιά (249)
Τοπική Κοινότητα Λιβαδίου -- το Λιβαδί (235)
Τοπική Κοινότητα Ρυακίων -- τα Ρυακία (367)